25-09-13

Les op woensdagmorgen.

Het is al een routine geworden, de dinsdag de cursus openslaan en nakijken wat er vorige week bijgeleerd werd en weer tot de vaststelling komen dat zelfs gebaren die al een paar keer herhaald werden weeral diep verborgen in mijn "geheugen" (zeef) zitten. Maar wie nu vermoedt dat ik het niet zo leuk vind is eraan voor de moeite.

 

We hebben een heel gezellige groep, vandaag terug iemand nieuw bijgekomen die al van het eerste moment in ons "clubje" opgenomen werd. Er wordt hard gewerkt maar ook heel veel gelachen. Vandaag viel het mij op dat we met onze gebaren die toch nog zeer beperkt zijn in aantal al heel veel duidelijk kunnen maken. Er wordt zelfs al in gebarentaal af en toe een loopje met elkaar genomen maar alles in zeer gemoedelijke termen. We zijn vandaag ook te weten gekomen dat dove mensen niet zoveel moeite hebben om mensen duidelijk te omschrijven. Zij gaan zonder scrupules gewoon zeggen als iemand dik is, of grote neus heeft enz. terwijl wij eerder voor "volslank" en "breed geschouderd" gaan.

 

Het is telkens iets nieuws leren maar met voortdurende herhaling, herhaling en herhaling want het is door deze te blijven doen dat we deze gebaren uiteindelijk gaan moeten maken zonder erbij na te denken, spreken met onze handen op dezelfde manier als we nu met woorden spreken.

 

Hierna een sfeerbeeld van onze klas.

 

cursus vl.jpg

17:49 Gepost in cursus | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

'k Denk dat het (op onze leeftijd !) ontzettend moeilijk is, Mimi !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 25-09-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.