04-05-14

Broken circle breakdown bluegrass band.

03 mei 2014 optreden van voormelde band in de stadsschouwburg te Brugge. Kaarten voor die voorstelling waren op amper twee dagen uitverkocht, het succes van de film zal daar niet vreemd aan geweest zijn.

Heb de prent ook gezien op een gewone doordeweekse namiddag. Helemaal alleen naar de Kinepolis teneinde op mijn gemakt te kunnen genieten. Genieten was na afloop niet het juiste woord. De film heeft me volledig verzwolgen, ben er van het eerste moment in meegegaan en heb me ook volledig laten gaan in het verdriet van de spelers. Herinner me nog dat ik in de auto zat op de terugweg terwijl de tranen maar bleven komen en ik me afvroeg wat de andere bestuurders wel zouden denken. Zie me nog thuiskomen snikkend terwijl mijn man bezorgd wou weten wat er gebeurd was en ik het hem tussen het snikken door met moeite kon uitleggen. Beklijvend is het minste wat je van de acteerprestaties kon zeggen. En ook toen reeds was de muziek een niet te versmaden extra die het ganse gebeuren naar een hoger niveau tilde.

 

 

thebrokencirclebreakdown1.jpg

Bluegrass voorheen niet zo bekend bij ons is een Amerikaanse muzieksoort die rond de jaren 50 opgang maakte. De Amerikaan Bill Monroe die de grondlegger was noemde zijn band "The blue grass boys" . Het is muziek met veel Ierse en Schotse achtergronden en was vooral de muziek van de armen. De instrumenten die hier voornamelijk gebruikt worden zijn de gitaar, de banjo, mandoline, viool, contrabas en niet te vergeten de menselijke stem.

Bluegrass is een onderdeel van de Country-muziek die bekend staat voor haar intriestige teksten wat ook hier niet anders is, stukgelopen relaties, plotselinge dood van een geliefde , verheerlijking van de allerhoogste enz.

The broken circle breakdown bluegrass band is dan ook een voortvloeisel van de gelijknamige film. Waar in de film de meeste muzikanten door acteurs werden vervangen is dit nu niet meer het geval, hier staan dan ook rasmuzikanten op het podium. Muzikanten die voor de begeleiding en meer zorgen van de hoofdpersonages uit de film zijne Veerle Baetens en Johan Heldenbergh.

Het is een heel afwisselend programma met zowel instrumentale nummers, authentieke bluegrass nummers, gospels en nummers uit de film. De zang van Veerle Baetens is niet altijd loepzuiver (wetende dat ik geen noot juist kan zingen maar wel over een heel fijn muzikaal gehoor beschik) maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door haar enthousiasme. Ook Johan Heldenbergh zit er soms naast maar hij beschikt dan ook over een ongelooflijke dosis zelfrelativisme. Het geheel werkt en het totaalplaatje geeft je een heel goed gevoel.

Ze beseffen zelf dat ze nu zweven op een golf die het verlengde is van het succes van de film maar ook dat maakt het juist zo mooi, deze mensen hebben plezier in wat ze doen en overschatten zich op geen enkel moment.

Degenen die geen ticket meer kunnen bemachtigen voor eender welke voorstelling missen een fantastisch, mooi programma.

brokencirclebreakdown2.jpg

 

19:47 Gepost in Muziek | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Een prachtige film vind ik het!

Gepost door: Flavie | 05-05-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.