03-06-14

Het huis van mama Pondo.

De laatste tijd bezig geweest met een boek dat ik dertig jaar of langer geleden gelezen had en indertijd een enorme indruk op mij gemaakt had. Het huis van mama Pondo van Aster Berkhof vertelt het verhaal van de apartheid in Zuid-Afrika. Echter op een manier verteld zoals we het zelden of nooit te horen krijgen namelijk uit het standpunt van de zwarte bevolking.

Je kan er met je verstand niet bij dat je je medemens alleen voor zijn of haar huidskleur kan en wil pijnigen, vernederen, martelen en vermoorden. De blanke "boeren" hadden schrik van de zwarten die naar hun normen te intellectueel en te beschaafd werden. Daarom moesten ze vernederd worden en terug naar hun thuislanden gestuurd worden waar ze zonder water en elektriciteit moesten proberen te overleven laat staan een nieuw leven op te bouwen.

We volgen 1 enkele familie maar deze familie staat model voor tal van andere families die allen hetzelfde lot ondergingen.

Een must voor allen die dit boek nog niet gelezen hebben zeker voor de jongere generatie die dit boek zeker niet in hun "nog te lezen lijstje" heeft staan.

Zal weer een paar dagen moeten afkicken van de droefenis die dit boek in je hart brengt.

Fantastische auteur en totaal niet oubollig.

mama pondo.jpg

14:45 Gepost in Boeken | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.