05-11-14

The making of....

De hamvraag van gisteren, wie weet wat "blende keuns" zijn ?

Keuns is Brugs voor konijnen, dat hadden er al een paar goed geraden. Maar waarom zijn die konijnen nu blend of blind ?

Wel het gaat hier om een oud recept toen er schaarste was aan vlees en/of geld om vlees te kopen. Men moest dus inventief zijn en het vlees doen vergeten. Het blend wil dus zeggen dat ze niet aanwezig waren en waarom dan die keuns ? De aardappelen werden op een zodanige wijze klaargemaakt dat je de indruk had dat je ze at met een vleessaus. Een saus die hier in deze streek gemaakt werd met bruin tafelbier in die tijd van de brouwerij van "Henri Maes" waar nu de brouwerij "De halve Maan" van de befaamde "Brugse Zot" staat..

Er bestaan waarschijnlijk verschillende recepten om dit klaar te maken maar dit recept komt van een oudtante van mij. Je laat dus eerst een grote hoeveelheid ajuin aanstoven in boter, als die een beetje kleur krijgen dan laat je ze garen door beetje bij beetje bruin tafelbier toe te voegen. Als de ajuin lekker smeuïg is dan doe je er de rauwe aardappelen bovenop en laat je ze koken in voldoende bruin tafelbier. Niet te veel want ze worden niet afgegoten maar wel geplet en het is de bedoeling dat je een puree maakt met de inhoud van die pan.

blende keuns.jpg

 

Heerlijk nostalgisch. Ook mijn kinderen en kleinkinderen zijn er verzot op en je kan het serveren met worst of zoals ik altijd doe met zelfgemaakt vleesbrood. Dat wordt hier gegarandeerd tot de laatste schep uitgelepeld. Als je dit nog niet kent, proberen maar, super winterkost.

blende keuns2.jpg

 

Denk dat Lies het juist geraden had uit haar omschrijving te zien en Trees had het ook bij het rechte eind. Voor de anderen was het blijkbaar koffiedik kijken ofwel kenden ze het gerechtje onder een andere naam.

 

19:05 Gepost in Eten | Permalink | Commentaren (9)

Commentaren

Heerlijk!!!! Gewoonweg heerlijk MMMmmmmmm :-p

Gepost door: Brenda | 05-11-14

Reageren op dit commentaar

Blij dat de winter eraan komt...

Gepost door: Trees | 05-11-14

Reageren op dit commentaar

Mmm ziet er lekker uit... jammie vleesbrood!

Gepost door: Flavie | 06-11-14

Reageren op dit commentaar

Jaja..., Mimi, laat maar komen... !
Lie(f)s.
@Ik heb een nieuwe blogfan ! Joepie ! Bedankt hé, Jacky !

Gepost door: Lies | 06-11-14

Reageren op dit commentaar

Dat gerecht is voor mij iets totaal onbekend. Maar het zal niet lang meer duren, het recept is genoteerd en dat ga ik zeker uitproberen.
Ik had eerder gegokt op een vleesgerecht, dat keun heeft mij liggen gehad :-)

Gepost door: bea | 06-11-14

Reageren op dit commentaar

*kwijl*
Zie je de nattigheid nu van je scherm druipen Hilde? Sorry dan hoor, edoch je moet het dan maar niet zo lekker beschrijven en fotograferen!

Gepost door: gerdaYD | 07-11-14

Reageren op dit commentaar

sorry, ik bedoelde natuurlijk mieke...

Gepost door: gerdaYD | 07-11-14

Reageren op dit commentaar

Dat konijn lapte het me. Blend kende ik wel als zijnde iets dat er niet is. Maar waarom dat konijn daar was.... Het lijkt me ideaal om het algauw eens uit te proberen.

Gepost door: magda | 09-11-14

Reageren op dit commentaar

Ik hoefde niet meer te raden.. maar had het ook nooit kúnnen raden. Maar zoals blinde vinken niks met die vogeltjes te maken heeft, heeft dit dus niks met konijnen te maken? grappig.. hoe vindingrijk de mensen toch kunnen zijn hè. :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 10-11-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.