08-01-15

Nostalgie, was het beter ?

Het barslechte weer buiten doet mij denken aan mijn kindertijd. Niet dat het toen altijd slecht weer was, integendeel, ik herinner mij veel zon en zwoele dagen. Maar waar het mij vooral omging was de tijdsbesteding van de kinderen in die tijd.

De meeste kinderen komen van school en zetten zich ofwel voor de TV, of gaan gamen of op de Ipad spelen.

Wij kwamen thuis en bij slecht weer hadden wij ons speelgoed en veel fantasie. Mijn verste herinnering is een tol waar ik uren mee kon spelen, die van mij had geen vlakke ondergrond zoals deze hier maar een stompe punt waardoor hij wanneer je er een beetje ervaring meehad door het gans huis heen kon rondtollen.

speelgoed1.jpg

Waar ik ook uren mee heb gespeeld, dat was een klein fornuis met bijhorende potten, het was niet doen alsof maar daar kon echt mee gekookt worden. Er waren daar kleine vuursteentjes bij die je kon doen warm worden en dan kon je die minieme hoeveelheid water die in zo'n pannetje kon perfect mee doen opwarmen.

speelgoed2.jpg

Vandaar misschien mijn voorliefde voor lekker eten, men moet toch ergens beginnen.

Poppen had ik als meisje natuurlijk ook maar daar werd niet mee gespeeld, hield ik niet van, ik was tot mijn 10e enig kind en dus had ik totaal geen benul van het moedertje spelen met één of andere babypop. Mijn poppen dienden mooi te wezen. Daar kon ik me wel mee bezig houden, de meisjes - want jongenspoppen bestonden nog niet in die tijd, ze waren in feite zelfs sexloos vermoed ik - werden voortduren opnieuw uit-en aangekleed.

speelgoed3.jpg

Waar ik dus vandaag moest aandenken was het feit dat de meeste kinderen tegenwoordig niet meer weten wat echt spelen is, die ganse fase overslaan en al op zeer jonge leeftijd jong volwassenen worden. Geen wonder dat zer vaak niet klaar voor zijn als ze alleen maar in een virtuele wereld rondlopen.

Commentaren

Zo is dat Mieke. Ik ben ondertussen oma en heb nog mijn pop van toen ... en de kleinkinderen moeten er voorzichtig en respektvol mee omgaan maar ze hebben liever mijn IPad om spelletjes te spelen.
Ik wens je ook een gelukkig nieuwjaar toe.
Tot een volgend bezoekje, groetjes

Gepost door: Chrisje | 08-01-15

Reageren op dit commentaar

Ik was geen enigst kind, had heel wat broertjes en zusjes om mee te spelen en dat deden wij dan ook, acrobaatje en muziektrio's.. van alles. Poppen had ik ook wel, maar die vond ik zelf ook niet zo heel erg interessant hoor. Ik speelde meer met autootjes, of met kleurpotloodjes en knutselspulletjes. Of bordspelletjes als mens-erger-je-niet en zo. En in de zomer buiten.. met een poppenserviesje theepartijtjes houden. Of tenten bouwen van stokken en oude tafelkleden hehe.
Zo'n soort fornuisje had m'n zusje ook. In die van ons zorgden stompjes kaars voor de nodige warmte hehe.. en we mochten er van ons moeder appelmoes op koken! :-) Én ik was van jongsaf aan al een lezertje.. vele boeken heb ik verslonden.
En of je nou met je neus in de boeken zit of in het internet.. je zult er wel wát van opsteken hè. Ik neem toch aan dat de kinderen er niet dommer van worden.. hoewel ik die games altijd véél te gewelddadig gevonden heb.. en wie weet wat kinderen daarvan oppikken en meenemen naar hun volwassen leven?
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 08-01-15

Reageren op dit commentaar

Een tol heb ik nooit gehad, Mimi, maar zo'n fornuisje met 'kooltjes' (zo noemden wij ze) had ik wel. Uren was ik er zoet mee, zelfs echte koffie kon ik opgieten. Vandaar de koffie-liefde ?! En winkeltje spelen..., poppen, rolschaatsen... Ahhh..., je maakt wat wakker...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 08-01-15

Reageren op dit commentaar

Ooo, hoe herkenbaar allemaal. Waar jij mee speelde deed ik ook, wat een knap logje boordevol nostalgie is dit geworden. Bedankt om me even mee te nemen naar een tijd toen geluk heel gewoon was Mieke!

Gepost door: gerdaYD | 09-01-15

Reageren op dit commentaar

Als kind hadden wij niet zoveel speelgoed zoals de kinderen tegenwoordig ,maar wat we kregen daar droegen we echt zorg voor. Zo'n tol en potjes en pannetjes en ook zo'n pop heb ik zelf gehad. Mijn eigen kinderen droegen zorg voor hun speelgoed en als ze later de deur uitgingen namen ze een groot deel van hun speelgoed mee. Toch leuk als je ziet dat hun eigen kinderen er nu ook mee spelen!

Gepost door: magda | 09-01-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.