13-01-15

Nieuwjaarsbrieven.

Zoals kerstavond een vaste waarde is tijdens de feestdagen zo hebben wij er nooit een gewoonte van gemaakt om nieuwjaar samen te vieren. Dit is zo gegroeid uit het gegeven dat de kinderen toen ze jonger waren duchtig gingen vieren en op 01/01 meestal in een zombie-achtige toestand verkeerden. Vandaar dat nu elkeen in de eerste weken na nieuwjaar met zijn gezinnetje komt wanneer dit het best past. Wetende dat er ook nog een verpleegster en een opvoedster die vaak weekenddiensten en avonddiensten moeten doen in de aangetrouwde meisjes zitten is dit niet zo evident om ze zo kort op mekaar allemaal samen te krijgen.

Voor ons blijft het dan ook leuk zo hebben we verschillende weken na elkaar nieuwjaarsbezoek. De grotere jongens (10jaar) en de meisjes (6 jaar) hadden hun nieuwjaarsbrieven bij.

DSC00826.JPG

DSC00827.JPG

Het is vaak ontroerend, grappig, ernstig, hoe ze deze deels ingestudeerde goede voornemens met een uitgestreken gezichtje komen voordragen.

DSC00828.JPG

DSC00829.JPG

Hoe ouder ze worden, hoe langer de brieven, dit jaar zitten de meisjes in het 1e leerjaar en dus ook voor hen deels of volledig zelf geschreven brieven, een knap staaltje als je bedenkt dat ze pas een paar maanden begonnen zijn met schrijven en lezen.

DSC00830.JPG

DSC00831.JPG

Nu nog een paar jaar wachten en ook de kleintjes zullen er klaar voor zijn maar tegen die tijd zal dit voor de grote jongens waarschijnlijk verleden tijd zijn, laten we ervan genieten zolang het kan.

18:56 Gepost in cultuur, Mensen | Permalink | Commentaren (9)

Commentaren

'k Hoor ze het laatste zinnetje, nog met evenveel moed, voordragen..., Lovendegem/Maldegem 01 januari 2015...
Waar is de tijd dat wij daar stonden, met knikkende knietjes, en hopend op een cent...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 13-01-15

Reageren op dit commentaar

Dat is dus een traditie die we hier totáál niet kennen, die nieuwjaarsbrieven. Wij kregen onze centjes ( echt waar, maar een cent Lies?? 8-O ) zó wel.. en m'n neefjes en nichtjes nu ook hoor. Maar ik vind het wel mooi.. zolang die kinderen de vrije hand krijgen en niks moet hè. Maar als de brieven langer zijn naarmate ze ouder zijn lijkt me dat wel goed te zitten.. anders zouden die brieven van lieverlee eerder korter worden hè! ;-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 13-01-15

Reageren op dit commentaar

Ach de tijd dat ze hier nieuwjaarsbrieven voorlazen is voorbij. Ik vond het altijd zo ontroerend hoe ze aarzelend begonnen en dan tegen aan het einde de brief aframmelden. Wat waren ze blij dat het voorbij was. Ik heb die nieuwjaarsbrieven allemaal bewaard en ook die van mijn eigen kinderen . Wie weet maak ik het nog mee dat achterkleinkinderen hier met nieuwjaar komen voorlezen. Hier vieren we voornamelijk Kerst en meestal niet op Kerst zelf maar een zondag ervoor. Kwestie dat de drie kinderen en de zes kleinkinderen allemaal aanwezig kunnen zijn. Op die dag lazen ze hun nieuwjaarsbrief voor want meestal begint het kerstverlof dan en hebben ze de brief meegekregen van school.

Gepost door: magda | 13-01-15

Reageren op dit commentaar

de tijd van de nieuwjaarsbrieven is hier reeds lang voorbij , was een mooie tijd

Gepost door: merel | 13-01-15

Reageren op dit commentaar

Hier is het ook zo: kerstavond is een vast gegeven, oudejaar wordt om dezelfde reden als bij jullie overgeslagen en de nieuwjaarswensen komen dan enkele dagen nadien :-) Hier nog geen nieuwjaarsbriefje maar eens het zover is zal ik ferm ontroerd zijn, dat weet ik nu al.

Gepost door: bea | 14-01-15

Reageren op dit commentaar

Wow, allemaal zo mooi geschreven, dat zullen ze van hun opa hebben !

Gepost door: Trees | 14-01-15

Reageren op dit commentaar

Geniet van deze nieuwjaarsbrieven, Mimi, want kinderen worden zo snel groot.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 14-01-15

Reageren op dit commentaar

Fantastisch dat dit aloud gebruik nog altijd bestaat, meer nog: dat jullie er zo veel krijgen van de geliefde kinderen en kleinkinderen!

Gepost door: gerdaYD | 15-01-15

Reageren op dit commentaar

Leuke momenten om te koesteren.....

Gepost door: Brenda | 15-01-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.