18-01-15

De citadel.

Prachtig boek geschreven door  de Amerikaanse Kate Mosse over Wereldoorlog II in zuid-west Frankrijk. Het verhaal start in 1942 en eindigt in augustus 1944.

Citadel is een verzetsgroep in de streek van Carcassonne, die enkel bestaat uit vrouwen. Heel jonge vrouwen zelfs die allen door privé omstandigheden bij het verzet betrokken raken. Het smeden en uitvoeren van plannen, soms erg gevaarlijk, het hechte samenzijn, niet verraden van de anderen. Het niet weten wie je kan en mag vertrouwen, want onder de eigen inwoners zijn er ook vele informanten van de Duitse bezetters. Parallel aan dit verhaal lees je ook het verhaal van een monnik die in de 4e eeuw de "codex" moet verstoppen omdat deze als ketters en heiligschennis wordt beschouwd. Deze codex bevat echter de tekst , de geheime boodschap om een heel leger te been te brengen van geesten en overledenen die in het heetst van de strijd de rechtvaardigen ter hulp zou komen. Die" codex" is een legende net als "de graal" een legende is maar dan één van het hardnekkige soort omdat mensen in tijden van wanhoop steeds iets willen hebben om in te geloven.

Het is prachtig geschreven, het is ook een turf van een kleine 800  bladzijden. Maar het heeft mij nog meer geboeid omdat ik vaak met de verzetstrijdsters meeliep langs hun paden. Die streek is dan ook mijn favoriete vakantieplek en ken daar ondertussen vele dorpjes en gehuchtjes waarvan de namen in het boek allemaal voorkwamen.

Het is historisch natuurlijk niet correct, het verloop van de oorlog wel maar de avonturen van de meiden en hun entourage is geromantiseerd maar met een zodanige ernst vanwege de schrijfster da het een echte aanrader is.

citadel.jpg

 

Commentaren

Jij weet er wel heel wervend over te schrijven dus het zal beslist wel een heel goed boek zijn. Bedankt voor de tip Mieke en maak er een mooie, nieuwe week van hé!

Gepost door: gerdaYD | 19-01-15

Reageren op dit commentaar

Klinkt inderdaad als een geweldig mooi boek. Ik ken de streek rond Carcassonne niet zo heel goed, maar kan begrijpen dat het voor jou een extra dimensie aan het boek geeft dat je het er wél kent.. Ik keek ook met andere ogen naar de film op tv laatst, Angels and Demons, dat in Rome speelt waar ík pas geleden was hè. Dingen herkennen is dan heel leuk.
Groetjesss!

psje.. de naam van de schrijfster is met een 'e' erachter zie ik op de cover.. ik dacht al dat het dat bekende fotomodel was, die dit boek geschreven had! :-)

Gepost door: mizzD | 19-01-15

Reageren op dit commentaar

Amai, een kanjer van een boek... om en bij de 800blz!

Gepost door: Flavie | 19-01-15

Reageren op dit commentaar

ik heb hem ook liggen, ben al 3 maal begonnen
en ik geraak niet voorruit
andere van Kate Moss gaan er vlotjes door
maar deze niet
raar hé ?
of ligt dat aan mij ??????????????

Gepost door: dini | 20-01-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.