19-01-15

The duck variations.

DUCK VARIATIONS

 

duck.jpg

Regie: Mieke Laureys
Cast: Daan Hugaert, Marc Stoobants
Vertaling: Daan Hugaert

Twee mannen zitten elke dag weer op een bank in een park aan de oever van een meer. Hun schijnbaar banale conversaties draaien in veertien variaties rond het leven van eenden. Elke waarneming van de heren zet ze aan het speculeren over de levenscyclus van de eend, zijn relatie tot natuurlijke vijanden, het fenomeen van het alfamannetje en de volgzame anderen, ja, zelfs de vermoede geheime paargewoontes van boerderijeenden.

In veertien variaties meten de twee zich met elkaar als twee prijsboksers in een komisch, pseudofilosofisch duel. Het zijn hilarische dialogen, waarin deze zondagsfilosofen elkaar met soms tenenkrullende theorieën proberen af te troeven.

 

Niet meteen een toneelstuk met een begin en een einde laat staan een happy-end. Zoals zo vaak in de meer hedendaagse stukken is er veel plaats voor interpretatie door de kijker/waarnemer. Wie dit stuk gaat bekijken vanwege het etiket "hilarisch" en hierbij een echte dijenkletser verwacht is eraan voor de moeite. Het hilarische gaat meer de richting uit van absurde humor zoals mijn vriendin het zo goed verwoordde.

Desalniettemin petje af voor de twee acteurs die een tekst dienen te memoriseren die niet zomaar vlot over de tong gaat en dit daarbij ook nog doen alsof het alledaagse kost is. Hun kwinkslagen, discussieren en elkaar gelijk geven afgewisseld met een danspasje, het ronddraaien van een soort ponton, dit om de verschillende sequenties aan te geven getuigt van volstrekt vakmanschap.

Waar ik vorig jaar door "Een trooster" monoloog gebracht door dezelfde Daan Hugaert in een regie ook van Mieke Laureys, ontzettend ontroerd werd heeft dit stuk niets met mij gedaan. Wat niet wegneemt dat het zeker het bekijken waard is want geef toe wat is nu de mening van één leek ?

Commentaren

een dialoog, niet eenvoudig voor de acteurs....

maar een thema, dat me persoonlijk weinig aanspreekt...

prettige dag

Gepost door: willy | 19-01-15

Reageren op dit commentaar

Jouw (eerlijke) mening, Mimi -> heel belangrijk dat je een mening vormt ! Veel liever dan een ja-knikker of meeloper... !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 19-01-15

Reageren op dit commentaar

Hmm.. het trekt me niet echt. Maar ik ben tóch al geen schouwburg-ganger hoor.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 19-01-15

Reageren op dit commentaar

niet echt mijn dingetje , mag hé smaken verschillen

Gepost door: merel | 19-01-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.