04-02-15

Comingworldrememberme.

De herdenking van de grote oorlog, nu 100 jaar geleden, leeft bij ons in de provincie West-Vlaanderen natuurlijk veel meer dan ergens anders in ons land. Hier werd er verwoed gevochten in de Westhoek met vele nationaliteiten. Er vielen 600.000 slachtoffers en ook die worden herdacht.

Er is nu een rondtrekkend atelier van CWRM waar je via workshop geleerd wordt hoe je een beeldje kunt maken in klei van een man/vrouw die gebogen zit na te denken of te wenen (zoals mijn kleinzoon dacht). Het is de bedoeling om 600.000 beeldjes te maken en die dan nadien in een kunstwerk te verenigen op het domein "De palingbeek" hierover later meer.

Elkeen die zo'n beeldje gemaakt heeft krijgt hiervan een paspoort en elk beeldje krijgt een tag (zoals soldaten droegen) waarbij jouw naam verbonden wordt met een slachtoffer. Binnen een paar maand kan je dan op de site van CWRM nakijken met wie jouw beeldje en zodoende jijzelf verbonden bent.

Per deelname wordt een bedrag van €5,00 gevraagd, waarvan €2,50 doorgestort wordt naar het goede doel. Wat is dit goede doel ? Wel de grote oorlog mag dan wel 100 jaar geleden hebben plaats gevonden, nog steeds woeden er elke dag oorlogen ergens ook ter wereld en het is de bedoeling om met deze giften kinderen in oorlogsgebieden te steunen.

2015-02-031.jpg

Hierboven zie je de beeldjes getagd en let ook op de geprononceerde ruggenwervel wat symbolisch staat voor het feit dat mensen veel sterker zijn dan ze soms denken en een stevige ruggengraat levert sowieso sterke mensen op.

2015-02-03.jpg

Hier zie je dan de verschillende vormen waarin de klei wordt geperst teneinde het juiste resultaat te bekomen.

Morgen meer hierover.

18:58 Gepost in Blog, Mensen | Permalink | Commentaren (10)

Commentaren

Ik zag over deze beeldjes onlangs een reportage op de televisie. Een heel mooi intiatief, Mimi.

Gepost door: Fluwijn | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

Mooi initiatief, Mimi, maar 'Nooit meer oorlog'... !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

Wat een mooi -en tot in de puntjes verzorgd- initiatief !

Gepost door: Trees | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

Beste M., ik heb een vriendin die dit op haar wenslijstje heeft staan (zij heeft kanker en kan niet veel meer... maar zij heeft wel nog een paar 'to do's' en dit is er een van: zo een beeldje maken). Ik hoop echt voor haar dat ze dit nog kan doen...
Wou dat dit te realiseren was voor haar...
Groetjes, x

Gepost door: lucretia | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

Nooit meer oorlog ... Als dat een waar kon zijn

Gepost door: merel | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

Wat mooi bedacht allemaal.. en inderdaad, zoals hierboven ook al iemand schrijft, zo mooi tot in de puntjes verzorgd. Het is dan ook nog eens een heel mooi doel, want als je als kind een oorlog mee moet maken.. brrr moet er niet aan denken!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

Wij roepen wel "nooit meer oorlog" . Ondertussen is er overal in de wereld wel een plek waar er wèl oorlog is. En meestal zijn kinderen de echte slachtoffers.
Morgen meer schrijf je. Ik ben benieuwd.

Gepost door: magda | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

Succes met dit knappe initiatief!

Gepost door: Gidsjoris | 04-02-15

Reageren op dit commentaar

Schitterend initiatief Mieke en ik hoop dat het veel geld in het laatje brengt zodat althans een fractie van het tegenwoordige leed veroorzaakt door al die oorlogen wereldwijd, zal lenigen...

Gepost door: gerdaYD | 05-02-15

Reageren op dit commentaar

succes met dit mooi initiatief..

ik kijk al uit naar het vervolg..

prettige dag gewenst

Gepost door: willy | 05-02-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.