19-02-15

Westhinder versus Russische duikboot.

 

1-2015-02-175.jpg

 Na het rondslenteren in het museum over de visserij, stond er nog een bezoekje aan een Russische duikboot die dienst deed tijdens de WOII op het programma. We liepen langs de kade in het zonnetje maar met een fikse wind zoals zo vaak aan de kust. Mooi zicht op de bootjes in de haven, het leek wel vakantie in één of ander zonnig paradijs.

1-2015-02-176.jpg

Ongelooflijk in welke benarde omstandigheden die mensen opeengepakt in super kleine ruimtes dienden te functioneren in de meest barre omstandigheden. Ook hun slaapgelegenheid, keuken, ontspanningsruimte was niet echt iets om blij van te worden.

1-2015-02-177.jpg

De cirkel hierboven links, mangat genaamd, diende op verschillende plaatsen getrotseerd (t.t.z. doorgekropen) te worden, vroeg me af hoe die mensen dat deden in volle zee en voortdurend gehinderd door andere bemanningsleden die ook druk aan het werk waren. Hectisch vermoed ik.

1-2015-02-178.jpg

Dan waren de omstandigheden in het lichtschip "De Westhinder" best luxueus vergeleken met die in de duikboot. Propere keuken, douche en wasbekken, eetruimte, bedden en zelfs het toilet zag er vrij behoorlijk uit.

Toch iets wat je gezien moet hebben, bij momenten was er niks dan verbazing te zien op onze gezichten. Ook dit deel van de uitstap was meer dan geslaagd.

12:33 Gepost in Blog, Mensen, Reizen | Permalink | Commentaren (8)

Commentaren

Ook dit moeten we eens op ons 'to do' lijstje zetten. Ik merkte bij de Westhinder vakken op op de tafel, vast om je bord niet kwijt te spelen tijdens een storm ?

Gepost door: Trees | 19-02-15

Reageren op dit commentaar

Erfgoed, Mimi ! Een heel apart leven aan boord...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 19-02-15

Reageren op dit commentaar

Met de twee jongens moet ik daar beslist ook eens naar toe. Ik was er vroeger een keertje met de oudste kleinzoon en toen stelde de tentoonstelling niet veel voor. Dat zal ondertussen wel flink aangepast zijn als ik de foto's zie. Alleen in die duikboot krijgen ze me niet. Ik kreeg het toen benauwd en heb rechtsomkeer gemaakt, hihi!

Gepost door: magda | 19-02-15

Reageren op dit commentaar

Ik ben een beetje claustrofobisch, dus een duikboot.. nee, daar zal je me niet in kunnen vinden. Ik krijg het bij films erover al Spaans benauwd! :-)
Maar gelukkig hebben we onverschrokken Mieke die er fotootjes voor ons van maakte..! :-))) Thanx!
Ben wél eens op marineschip de Buffel geweest toen die hier nog in Rotterdam lag en die hutjes waren ook al niet echt ruim brrr.. moet er niet aan denken op zo'n schip te moeten slapen hoor.. luxe of niet.
't Was zo te lezen wel een heel interessant en leerzaam uitstapje hè! :-)))
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 19-02-15

Reageren op dit commentaar

Het zou niks voor mij zijn, leven in een duikboot... wel leuk om eens te zien via foto's :-)

Gepost door: Flavie | 20-02-15

Reageren op dit commentaar

claustrofobie mocht je in een duikboot niet hebben..

de Westhinder is een fraai stukje erfgoed, er zijn er meerdere versies van geweest..

in Antwerpen aan het MAS ligt eenzelfde type..

een mooie en leerzame uitstap Mieke..

alvast een prettig weekend gewenst

Gepost door: willy | 20-02-15

Reageren op dit commentaar

Het is al een hele tijd geleden dat ik die Russische duikboot en de West-hinder heb bezocht. Maar ik herinner me nog dat ik erg onder de indruk was. Vooral die duikboot is erg beklemmend.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 20-02-15

Reageren op dit commentaar

Goh Mieke, je hebt in die paar logjes wel heel mooie reportages neergezet, bedankt om ons virtueel mee te nemen op een tocht die niet alleen op jullie gezichten, maar ook op de onze verbazing toverde!

Gepost door: gerdaYD | 21-02-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.