19-03-15

Het hout.

Hoera, hoera, mijn doorzettingsvermogen is beloond. Heb als 4e boek verplicht te lezen als jurylid van de Gouden Boekenuil gekozen voor Jeroen Brouwers. Had bij mijn vorige deelname ook al een boek van deze schrijver moeten beoordelen en dat was toen negatief uitgevallen, niet om de schrijfstijl van de auteur maar het onderwerp sprak me niet zo aan.

Nu heeft Brouwers me echter helemaal kunnen bekoren. Het onderwerp, katholiek pensionaat in het zuiden van Nederland kort na WOII geleid door franciscaner paters.

Een invalshoek die niet vanzelfsprekend is, de verteller is een pater tegen wil en dank, die weet dat er veel misbruiken in het jongenspensionaat gebeuren zowel sexueel als lijfstraffen.

Hij doet er niet aan mee maar vind niet direct de moed om er tegenin te gaan. Geleidelijk zie je hem door invloed van buitenaf stilaan veranderen en moediger worden, wetende dat hij hier in elk geval nog niks essentieel zal kunnen veranderen.

Als we weten hoe vaak we nu nog opgeschrikt worden door het kindermisbruik in de kerk dan kan je je voorstellen hoe het er in die tijd aan toe ging toen kinderen nog veel minder mondig waren en ook vaak nog veel onschuldiger. Heb het boek vaak knarsetandend van ingehouden woede zitten lezen maar het is een aanklacht geworden zonder te vervallen in sensatie. Fijn boek met heel veel empathie geschreven.

9200000040281085.jpg

15:43 Gepost in Blog, Boeken, cultuur | Permalink | Commentaren (7)

Commentaren

die krijgt van jou een welverdiende hoge score..

groeten

Gepost door: willy | 19-03-15

Reageren op dit commentaar

Je twijfel was dus (gelukkig !) voorbarig, Mimi.
Nu nog nummer 5...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 19-03-15

Reageren op dit commentaar

En wat vinden de medelezers ervan ? Of mag je dit niet verklappen ?

Gepost door: Trees | 19-03-15

Reageren op dit commentaar

Joepie, jij hebt je winnaar dus gevonden! Maar eigenlijk is dat niet zo belangrijk als het genot dat je ondervond bij het lezen van dit boek... ook al gaat het over behoorlijk zware dingen.
Fijne eerste lentedag Mieke!

Gepost door: gerdaYD | 20-03-15

Reageren op dit commentaar

Dus je hebt een winnaar gevonden

Gepost door: merel | 20-03-15

Reageren op dit commentaar

Ah ja.. dat is het punt hè.. een schrijver kan nog zo'n fijne schrijfstijl hebben, als het onderwerp van het boek helemaal niet jouw ding is, dan spreekt zo'n boek nooit aan.. je komt er zelfs nauwelijks doorheen dan. Andersom werkt dat dus ook zo.. al wordt een boek slecht geschreven, als het over iets gaat dat je interesseert sla je je er wel doorheen. Als het béide is, dus goede schrijfstijl én onderwerp naar je hart, wordt een boek een persoonlijke winnaar! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 20-03-15

Reageren op dit commentaar

Dat is de bedoeling van een boek hé dat je er intens kunt in meeleven. Een onderwerp dat tegenwoordig nogal eens aan bod komt en Jeroen Brouwers kan het met zijn karakteristieke schrijfstijl zeker goed naar voor brengen.

Gepost door: magda | 20-03-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.