27-03-15

Woordfront.

Op zaterdag 18/04 is er in het kader van 100 jaar Groote Oorlog een culturele herdenking in Tielt.

Ik hoor jullie al denken weer die Groote Oorlog, we zitten sowieso in de vier jaar waarvan het 100 jaar geleden is dat deze hel plaatsgevonden heeft. Het is nooit de bedoeling om de oorlog te vereren het is veeleer de bedoeling om de vele onschuldige slachtoffers te herdenken. Vaders, echtgenoten, zonen gesneuveld in het heetst van de strijd, de vele moedige vrouwen die hun leven riskeerden om de gewonden te verzorgen, mee te werken met het verzet op gevaar van eigen leven.

Nu terug naar Woordfront, zoals eerder gezegd gezegd betreft het hier een culturele herdenking, wat wordt hieronder verstaan ?

Tussen 19 en 20 uur op zaterdagavond 18/04 wordt er in Tielt door vier centrumstraten een "colonne" mensen (vrijwilligers) verwacht die teksten zullen voordragen van de hand van Saskia De Coster. 4 x 1150 man en vrouw die samen zullen komen op de Markt om daar tot een apotheose te komen. het getal 1150 is hier niet lukraak gekozen maar vertegenwoordigt het aantal mensen die op deze dag omgekomen zijn door een gasaanval.

Bron van de hiernavolgende tekst : gonewest/woordfront.

Honderd jaar na de eerste gasaanvallen van WO I marcheren 4.600 mensen, het aantal slachtoffers van die aanvallen, langs 4 verschillende routes naar het marktplein van Tielt. Iedere groep verwoordt een emotie en scandeert haar eigen verhaal. Ze worden bijgestaan door een koor en orkest. Als de vier groepen samenkomen, ontstaat er een nieuw front, een Woordfront, tegenover het helse oorlogslawaai.

Saskia DecosterInne Eysermans

Hoe stop je oorlogen? Gifgas was een binnenweg naar vrede, dachten de bedenkers, want het gas zou oorlogen veel dodelijker en dus ook veel korter maken. Maar wanneer is een oorlog echt afgelopen? Is er een moment waarop de grote reus van de geschiedenis zegt: gedaan, we denken er niet meer aan? Oorlogen zijn geen zinnen waar je een punt achter kan zetten.

We gaan het niet herhalen, honderd jaar later. De historische feiten zijn er nog maar feiten zijn enkel het kille dossier van die slepende ziekte Oorlog. Oorlogen moeten na afloop niet enkel in onze hoofden maar ook in ons hart blijven bestaan om toch zin te hebben gehad. Vandaar dat het totaalconcept voor het Woordfront radicaal gebaseerd is op inleving.

Woordfront zoekt nog vrijwilligers om deel te nemen, je kan je inschrijven op de bovenvermelde site.

Doe zoals ik, schrijf je in en laat deze kans niet voorbijgaan om hieraan mee te werken. Net zoals Lichtfront wordt Woordfront ook gecapteerd door Canvas.

 

 

11:22 Gepost in Blog, cultuur, Mensen | Permalink | Commentaren (7)

Commentaren

een heel bijzondere herdenking Mieke...

een woordfront lijkt me een uitstekend initiatief

groeten

Gepost door: willy | 27-03-15

Reageren op dit commentaar

't is weer een prachtig initiatief, Mimi, en 'k heb bewondering voor de 'spelers' én de organisatie.
Maar... -> nooit meer oorlog...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 27-03-15

Reageren op dit commentaar

Wie zal dat denken.. 'weer die Grote Oorlog'..? het zijn toch vier jaren van terugkijken en herdenken hè, niet maar eentje. En het wás voor België (oa) echt een verschrikking.. de herinnering daaraan levend houden om de vele slachtoffers te eren en te gedenken lijkt me heel erg gepast. En dít is een heel speciale vorm daarvoor.. het lijkt me erg indrukwekkend worden.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 27-03-15

Reageren op dit commentaar

Ik vind het een heel mooi ,zelfs indrukweekend initiatief. Je moet het maar voor elkaar krijgen om zoveel mensen warm te maken voor dit initiatief.

Gepost door: magda | 28-03-15

Reageren op dit commentaar

Natuurlijk is dit een schitterend initiatief maar ik vrees dat je daarmee de oorlogen overal ter wereld niet stopt. Toch moet je het blijven proberen hé want ook al is het een druppel op een hete plaat, het helpt misschien een heel klein beetje om tot een vreedzame maatschappij te komen...

Gepost door: gerdaYD | 29-03-15

Reageren op dit commentaar

Ik zie het nu juist op de zevende dag heel mooi initiatief spijtig dat ik zo ver weg woon

Gepost door: merel | 29-03-15

Reageren op dit commentaar

Jij verwoordt één van die slachtoffers, Mimi..., 'k denk aan je...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 18-04-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.