20-05-15

Oeist-1 jaar later.

OEIST_banner_03.jpg

Vorig jaar bij de start van de campagne heb ik ook al eventjes stilgestaan bij het feit dat mensen te weinig tijd nemen om te luisteren naar elkaar.

De vraag "oeist" (westvlaams voor hoe gaat met je) is te vaak een clichévraag geworden. Deze vraag wordt gesteld zonder dat de meesten er ook maar een antwoord op verwachten, vaak zelfs niet wachten op dat antwoord. Dan weet je als bevraagde dat je antwoord de andere niet echt interesseert.

Vaak heeft men echt de behoefte om zijn of haar hart uit te storten maar dan moet je weten dat er ook naar je geluisterd wordt. Vertrouwen creëren en vertrouwen geven zijn niet van de gemakkelijkste zaken maar daar moet bij ons stugge westvlamingen verandering in komen.

Als je de harde cijfers leest over zelfdoding dan sta je toch eventjes stil bij dit trieste gegeven.

 

Vlaamse jongeren communiceren minder goed dan Nederlandse jongeren
In Vlaanderen stappen jaarlijks gemiddeld 17,8 op 100.000 inwoners zelf uit het leven. Uit verschillende studies blijkt dat Vlaanderen één van de koplopers is qua suïcidecijfers in West-Europa. De cijfers voor Vlaanderen zijn dubbel zo hoog als de cijfers voor Nederland, en anderhalf keer het Europees gemiddelde. Bij jongeren en jongvolwassenen is dit zelfs de ‘nummer 1 doodsoorzaak’.

Het aantal suïcides en suïcidepogingen bij jongeren in West-Vlaanderen is het hoogst binnen Vlaanderen (bron: sterftecertificaten Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid 2009).

Uit vergelijkend onderzoek (Vlaanderen versus Nederland) blijkt echter dat Vlaamse jongeren niet depressiever zijn dan hun noorderburen. Wel scoren Vlaamse jongeren minder goed op vlak van communiceren met een volwassene over problemen.

Bron provincie West-Vlaanderen dienst Welzijn

 Dit jaar focust de Provincie op jongeren. Ze ging daarvoor de samenwerking met de West-Vlaamse rapper Brihang aan.
Brihang is de winnaar van ‘De Nieuwe Lichting’ 2014 en maakte voor deze campagne een eigen lied en videoclip over het belang van praten met en luisteren naar elkaar. Het lied kreeg de titel ‘Jij bent de baas van je stem!’

https://youtu.be/bRNVWsF0iQ8

Dit is een warme oproep om eens vaker stil te staan bij wat anderen voelen.

15:38 Gepost in Blog, Mensen | Permalink | Commentaren (4)

Commentaren

Jà, Mimi, luisteren..., in de wereld van vandaag..., moeilijk, heel moeilijk... En toch is 't zo mooi om stil te staan bij wat anderen voelen...
Dank dat jij er bent... !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 20-05-15

Reageren op dit commentaar

Van Vlamingen wordt gezegd dat ze nogal stug zijn in het communiceren over hun gevoelens. Daar moet inderdaad dringend iets aan gedaan worden. Maar zo gemakkelijk gaat het niet als je opgevoed wordt in een maatschappij waar presteren de hoofdregel is en gevoelens op de tweede plaats komen. Hopelijk komt er met zo'n acties toch een kentering.

Gepost door: magda | 20-05-15

Reageren op dit commentaar

Tja, luisteren naar de andere, dat is precies aan niet velen gegeven. Daarom ook is de vervreemding in onze maatschappij ook zo'n triest gegeven, en het wordt precies erger met de dag, iedereen is zo hard met zichzelf bezig hé Mieke...

Gepost door: gerdaYD | 21-05-15

Reageren op dit commentaar

De geest is al veel te lang uit de fles.. kijk om je heen op een willekeurig station, in een willekeurig restaurant, op een willekeurig feest, waar dan ook.. 9 van de 10 mensen zit op z'n iPhone (of hoe die dingen maar mogen heten) te kijken, compleet met zichzelf bezig.. zich amper bewust van de anderen rond hen heen.. laat stáán dat ze weten wat er in die anderen om gaat. Gaat niet meer veranderen.. gaat alleen maar erger worden vrees ik, kan er niks positievers van maken hoor.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 21-05-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.