22-05-15

Cataract Gorge

Over Cataract Gorge

‘Cataract’ staat voor stroomversnelling maar ook voor staar, een ouderdomsziekte die het oog vertroebelt. Het Engelse woord gorge betekent ‘kloof’, een smalle vallei tussen bergen of heuvels, maar als werkwoord ook ‘schrokken’, ‘zich volproppen’.

Cataract Gorge is geïnstalleerd in een sluis in het noorden van het ‘ei’ van Brugge, de plek waar de stad in contact staat met de zee. In de middeleeuwen stroomden langs hier goederen en rijkdom Brugge in en uit op de reien. Vandaag zijn de reien de stille getuigen van die economische en artistieke bloeiperiode. Nu vervoeren ze enkel nog een eindeloze stroom toeristen, die hun ogen uitkijken op het kunstpatrimonium van de stad. Zij zijn vaak enkel geboeid door het tijdloze, bevroren karakter van Brugge. Door zich op te sluiten in haar historisch imago belemmert de stad haar natuurlijke ontwikkeling en transformatie.

Cataract Gorge stelt vragen bij de gevolgen en kosten van zo’n behoudsgezind beleid op de sociale en culturele ontwikkeling van Brugge. Dit werk, met zijn sterke spektakelwaarde, wil ons doen nadenken over de krachten die aan het werk zijn achter de bevroren façade van de stad. Door het water van de reien letterlijk en symbolisch op te zwepen tot een storm creëert Achituv een metafoor voor verandering.

1-Onlangs bijgewerkt29.jpg

 

 De Israëlische/Amerikaanse kunstenaar Romy Achituv (1958, Rome, Italië) werkt rond taal, tijd en herinnering. Hij is geboeid door de taal van visuele representatie en de dynamiek van waarneming en interactie. Met een achtergrond als beeldhouwer werkt hij multimediaal en interdisciplinair. In zijn werk met nieuwe media onderzoekt hij onder meer digitale expressies van tijd en ruimte. Hij brengt concepten en paradigma’s uit de wereld van computers en nieuwe media binnen in fysieke installaties. De afgelopen jaren realiseerde hij ook sitespecifieke sociaal geëngageerde projecten. Zijn werk wordt ruim tentoongesteld en is opgenomen in grote internationale collecties. Romy Achituv woonde en werkte de afgelopen vijf jaar in Seoul, Zuid-Korea. Zijn thuisbasis is New York.

Bron : Triënnale Brugge 2015.

 
  •  
    ©Romy Achituv

.

.

.

.

 

18:06 Gepost in Blog, cultuur | Permalink | Commentaren (6)

Commentaren

Leuk, Mimi !
'k Ga ook kijken, maar 'k heb tijd...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 22-05-15

Reageren op dit commentaar

Een knap vervolg op je vorig log en wederom heel wervend. Door jou en je knappe foto's krijg ik er meer en meer zin in het allemaal met eigen ogen eens te zien!
Fijn lang weekend Mieke...

Gepost door: gerdaYD | 23-05-15

Reageren op dit commentaar

Het brengt de tongen in beweging lees ik wel :-)
ik hoop dat iedereen die gaat erg kan genieten

Gepost door: klaproos | 23-05-15

Reageren op dit commentaar

Altijd leuk hoe kunstenaars rond verschillende thema's kunnen werken!

Gepost door: cuisine celine | 23-05-15

Reageren op dit commentaar

IK ben een lijstje aan het opmaken waar al die kunstwerken staan! Kwestie om niet teveel van her naar der te moeten lopen. Ik wil ze allemaal eens zien !

Gepost door: magda | 25-05-15

Reageren op dit commentaar

Speciaal!

Gepost door: Flavie | 26-05-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.