03-08-15

Gedomesticeerd en nu ?

We zijn er allen van overtuigd dat onze honden afkomstig zijn van de wolven. Maar in de loop der eeuwen hebben de mens de hondachtigen telkens opnieuw gekruist met verschillende rassen teneinde de rassen te bekomen die voor de mens aanvaardbaar waren om eerst buiten op weiden en hoven te laten rondlopen om indringers (zowel mens en dier) af te schrikken, en pas later zodanig te domesticeren dat ze volledig als huisdier konden gehouden worden. In die lange evolutie werd ook de voeding aangepast, daar ze niet meer of weinig gingen jagen moest er door de mens ingegrepen worden teneinde de dieren in hun dagelijkse voeding te kunnen voorzien.

Hier werd niet altijd verstandig omgegaan met wat ze van nature uit konden verteren en verdragen, Het is niet omdat we hen een plaats in huis gegeven hebben dat ze ook mens zijn. Vandaar dat veel honden onder het mom van graag gezien worden door hun baasjes (wat uiteindelijk de hoofdreden is) volledig verkeerde voeding tot zich nemen.

Mea culpa, heb mij daar zeker ook schuldig aan gemaakt. Verfoeid zijn de reclames van de hondjes met hun witte, stralende gebit, ook onze Lewis heeft een fantastisch mooi, wit gebit met een reeks van gelijke tandjes (een beugel zou hij zeker niet moeten dragen) en ik was overtuigd dat dat kwam door zijn dagelijkse dentastick. Niets is minder waar, hij is gewoon gezegend met een mooi gebit en die stick heeft daar niks mee te maken. Waar die stick wel mee te maken heeft is het feit dat hij al maanden aan een stuk te veel vet en suikers binnen krijgt hierdoor.

tandjes1.png

tandjes2.png

 

Onze nieuwe trimster maakte mij daar attent op en raadde mij hypo-allergene kauwstrips aan waar geen conserveringsmiddelen en ook geen vetten aan toegevoegd zijn. Het was haar opgevallen dat Lewis soms aan zijn achterpootjes aan de tenen likt en dat kan een sein zijn dat ze allergisch zijn aan de suiker. In een verder stadium zouden er ergere klachten komen die soms zelfs zouden leiden naar verdere irritatie die zwerende pootjes en verkleurde huid tot gevolg zouden hebben.

Thuis gekomen alle commerciële "brol" in de vuilnisbak gegooid en de gezondere variant bij de apotheek gaan halen.

Zo weet ik weer dat je niet altijd alles mag geloven wat je leest en ziet en vaak eens beter luistert naar de professional.

 

tandjes3.jpg

16:13 Gepost in Blog, Lewis | Permalink | Commentaren (10)

Commentaren

Volgens mij heb je daar heel verstandig aan gedaan hoor.

Gepost door: Edward McDunn | 03-08-15

Reageren op dit commentaar

Ik heb die dentasticks weleens gekregen van leive mensen, maar als ik ze aan de hond gaf, ging zowel eerst Lennox en daarna ook Axel heel erg aan de racekak ervan. Ik vind het ook echt heel duidelijk behoorlijk vet spul.. vandaar dat ik die dingen zelf nooit gekocht heb. Het is met honden net als met mensen.. de één is gezegend met een goed gebit, de andere krijgt soms wat eerder tandsteen. Ergens op kunnen kauwen ( die van ons kregen meestal buffelhuiden staven) helpt, maar de ene hond kauwt ook weer grager dan de andere. Lennox dus nauwelijks en Axel wat meer.. maar dat was ook een grotere snoepkont, dus maar goed ook.. hij had tot aan het einde niks van tandsteen en een heel goed gebit.. de dierenarts stond er elke keer weer versteld van!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 03-08-15

Reageren op dit commentaar

ik ben benieuwd hoe Lewis gaat reageren

Gepost door: willy | 03-08-15

Reageren op dit commentaar

Het kan dus verkeren, Mimi...
'k Mag er niet aan denken dat er iets zou fout lopen met Lewis.
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 03-08-15

Reageren op dit commentaar

je hebt op de juiste manier gehandeld

Gepost door: merel | 03-08-15

Reageren op dit commentaar

Ik hoop dat jij de juiste beslissing nam, maar denk dat wel want die trimster kent beslist wat van honden af en weet wat goed voor ze is!
Suiker is sowieso niet goed, noch voor de dieren, noch voor de mens hé....

Gepost door: gerdaYD | 04-08-15

Reageren op dit commentaar

Dentasticks komen hier niet binnen.
Mijn vrouw koopt kauwstaven die gewoon gedroogd runderhuid zijn, gedroogde varkensoren en kalfshoefjes.
Puur natuur, niks van suiker en additieven.
Wij hebben natuurlijk ook van die typische honden beloningskoekjes die ook van bij de speciaalzaak komen en niet van Aldi of noem maar op. Ik laat mij wijs maken dat Aldi hondenvoer veel te veel suiker en kleurstoffen bevat.

Voeding is heel belangrijk voor een gezonde en gelukkige hond.
Bij ons krijgt hij nooit iets van tafel of zo, dat is uit den boze.
Alleen maar gezonde honden stuff.
Hij is daar perfect gelukkig mee.

Gepost door: pieterbie | 04-08-15

Reageren op dit commentaar

De dierenarts zei me dat een kat ook helemaal niet elke dag natte voeding mag hebben. Dit is slecht voor het gebit. Sindsdien krijgt ze altijd droge brokjes :)

Gepost door: cuisine celine | 04-08-15

Reageren op dit commentaar

In al onze liefde voor ons huisdier handelen we dikwijls verkeerd. Gelukkig heb je geluisterd naar de trimster en Lewis zal zich al vlug beter in zijn vel voelen.

Gepost door: magda | 04-08-15

Reageren op dit commentaar

Het zal beter zijn voor Lewis...

Gepost door: Flavie | 08-08-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.