04-09-15

De laatste burchten en een totaal andere ontdekking.

130610-Queribus-03.jpg

Het Kasteel van Quéribus (Frans: Château de Quéribus) was een van de kathaarse burchten in het zuiden van Frankrijk, in het huidige Cucugnan in het departement van de Aude.

Quéribus is het laatste gevallen samen met het kasteel van Puilaurens. Er bestaat een legende die zegt dat de Heilige Graal van het Kasteel van Montségur naar Quéribus is overgebracht.

Bron : wikipedia

Dit kasteel stond op ons programma om te bezoeken omdat dit één van de laatste burchten van de katharen was die wij nog niet bezocht hadden. Hieronder vind je een foto van de ruïne van Montségur, machtig bouwwerk en vaak in verband gebracht met de heilige Graal. Deze heb ik 2 jaar terug genomen.

1-land van de katharen.jpg

 

Op de weg ernaar toe echter kwamen we de wegwijzer tegen die ons leidde naar de "Gorges de Galamus". En vermits de route naar Queribus ontzettend gevaarlijk is, ten eerste door de echt steile beklimming, ten tweede de smalle paadjes en ten derde de duwende Franse chauffeurs die je overal proberen op te jagen, hebben we op dat moment de keuze gemaakt ofwel het kasteel ofwel de Gorges en we hebben voor het tweede gekozen en het ons zeker niet beklaagd.

 

Gorges de Galamus is een kloof in de departementen Aude en Pyrénées-Orientales in het zuiden van Frankrijk. Op de bodem van de kloof stroomt het riviertje de Agly.

 

De kloof is bereikbaar vanuit Cubières-sur-Cinoble en Saint-Paul-de-Fenouillet. Er kan gecanyoned worden in de kloof. Aan het zuidelijke einde van de kloof in het departement Pyrénées-Orientales is uitzicht op de Pic du Canigou, een 2784 meter hoge berg.

Bron : wikipedia

 

De kloof is 500m diep uitgehold en kan vanuit de beide dorpen slechts om beurten bereikt worden. Er wordt met wachters en lichten gewerkt zodat ze zeker zijn dat er nooit verkeer van beide richtingen tegelijk afkomt wat ook een catastrofe zou zijn. De wachttijd is amper 10 min en dan kan je door deze imposante rotspartij rijden. Je mag en moet dus traag rijden maar je mag niet stilstaan. Foto's dienen dan natuurlijk uit de auto genomen te worden al rijdend vandaar dat ze niet altijd even duidelijk zijn.

1-vakantie Frankrijk 201519.jpg

1-vakantie Frankrijk 201520.jpg

1-vakantie Frankrijk 201521.jpg

 

 

We hebben ons onze keuze zeker niet beklaagd, het was weer een heel mooie uitstap.

 

Commentaren

Bijzonder om door zo'n kloof te rijden hoor, het is een heel imposant gezicht, en je hebt vanuit de auto toch mooie foto's kunnen maken.

Gepost door: Edward McDunn | 04-09-15

Reageren op dit commentaar

Toch en heel mooie impressie, Mimi !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 04-09-15

Reageren op dit commentaar

het rijden door de kloof, moet wel indrukwekkend zijn Mieke...

en je wist er ondanks de moeilijke omstandigheden mooie foto van te maken

groeten..

Gepost door: willy | 04-09-15

Reageren op dit commentaar

Sjeee.. de naam zei me niet zo veel, maar die eerste foto in die kloof.. ik heb praktisch dezelfde foto in m'n archief.. dat móét ook wel daar geweest zijn! Nu hebben wij ooit weleens inderdaad ook veel van die Katharenkastelen bezocht.. zal ook wel van dié vakantie geweest zijn dan dat ik die foto heb. Maar wél grappig om 'm nu hier zo bijna hetzelfde terug te zien.. dus óók met het dashboard weerspiegeld in die voorruit hahahaha!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 04-09-15

Reageren op dit commentaar

die gorges in het zuiden van Frankrijk zijn vaak de moeite.

Gepost door: pieterbie | 05-09-15

Reageren op dit commentaar

En of ik het me kan voorstellen dat jullie de juiste keuze hebben gemaakt, dat bewijst deze schitterende reportage beslist Mieke! Bedankt hoor, je nam me even mee, al was het dan 'slechts' virtueel naar een gebied dat de moeite van te bezoeken overwaard is!

Gepost door: gerdaYD | 05-09-15

Reageren op dit commentaar

Ik heb me aan het lezen gezet nu het september is en de vakantiedrukte is weggevallen. Wat een mooi reisverslag heb je gemaakt. Mooie foto's en interessante uitleg erbij. Ik was precies mee met je op vakantie! liefs!

Gepost door: magda | 05-09-15

Reageren op dit commentaar

Heel mooi ! Daar kunnen wij ook van genieten !

Gepost door: Trees | 09-09-15

Reageren op dit commentaar

Rijden tussen de rotsen is toch een heuse belevenis hé.

Gepost door: Flavie | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.