06-09-15

Rennes les bains en Rennes le chateau.

1-vakantie Frankrijk 201517.jpg

Lezers die geïnteresseerd zijn in de logjes die ik jullie de laatste dagen heb voorgeschoteld en die ook een gezonde interesse in geschiedenis hebben mogen zeker als ze de streek hier bezoeken Rennes les Bains en vooral het aangrenzende Rennes le Chateau niet overslaan.

Rennes les Bains is een klein dorpje ook gelegen in de vallei van de Aude op 310m hoogte. Dit dorp is vooral bekend voor zijn thermen-spa met zeewater die de mensen doen verjongen, zo wordt gezegd, heb het niet uitgetest maar dit dorp met slechts 162 inwoners trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers aan.

Hieronder zie je het prachtige stadhuis.

1-vakantie Frankrijk 201518.jpg

Maar als je verder doorgaat naar Rennes le Chateau waarvan het hoogste punt op 568 m ligt dan krijg je eerst een prachtig uitzicht op de mooie omgeving. De weg ernaar toe is niet voor angsthazen want het is heel erg kronkelig smal en niet altijd even berijdbare wegen.

1-carcassonne2.jpg

Dan kan je of te voet of met een soort treintje naar boven gaan, het is een hele klim, wij hebben het treintje genomen naar boven maar zijn te voet teruggekeerd. Dit dorp met slechts 82 inwoners heeft een zeer lange geschiedenis, echt de moeite om dit eens op te zoeken voor de liefhebbers. Een geschiedenis die vaak zeer bewogen geweest is. Om maar te vermelden in de 5de eeuw werd deze stad toen Rhedae genoemd hoofdstad van het rijk van de Visigoten.  In de 6e eeuw op het toppunt van haar macht waren er 30.000 inwoners. Het had ook een belangrijke inspraak in de Kruistochten maar tegenwoordig trekt het vele bezoekers door de verhalen over de heilige Graal die als je er de boeken op naslaat vaak in deze streek heeft rondgereisd. Montsegur, Puilaurens, en ook dus Rennes le Chateau. Een belangrijk persoon in deze laatste verhalen is de abbé Bérenger Saunière die op het eind van de 19e eeuw hier dorpspriester was. En die men ervan verdenkt een schat gevonden te hebben, volgens sommigen de heilige Graal volgens anderen had hij een pact met de duivel. Hier kan ik uren over doorgaan want sinds een paar jaar probeer ik daar zoveel mogelijk over te lezen. Wat natuurlijk de zoektocht naar die bewuste Graal niet vergemakkelijkt is het feit dat er niemand weet wat dit eigenlijk is. Is het een kelk zoals sommigen zeggen, is het een document die de katholieke kerk in het nauw drijft (stelling waar ik voor ga). Feit is dat er veel bewijzen zijn dat Maria Magdalena, de echtgenote van Jezus Christus (hier ga ik misschien velen tegen de schenen schoppen) hier in deze streek na de kruisiging nog vele jaren geleefd heeft met haar (hun) kinderen om het woord te verkondigen. iets wat de katholieke kerk niet graag hoort want vrouwen en vooral vrouwen met macht zijn een figuurlijk kruis voor de kerk van Rome. Dus ook Abbé Saunière had een grote verering voor Maria Magdalena en heeft voor haar een prachtig bouwwerk gezet, de Magdala Toren.

1-carcassonne3.jpg

1-carcassonne4.jpg

Hieronder vind je dan de inrichting van het huis van de Abbé die inderdaad niet echt in armoede leefde.

1-carcassonne5.jpg

Een beetje een langer logje (geschreven dan toch) dan jullie van mij gewoon zijn, maar die geschiedenis interesseert mij ongelooflijk en wil dit dan ook overbrengen naar degenen die dit misschien niet kennen. De gevolgtrekkingen die ik maak zijn dan ook ten volle mijn verantwoordelijkheid en zoals steeds heb ik het volle respect voor eenieders overtuiging.

12:52 Gepost in Blog, Reizen | Permalink | Commentaren (11)

Commentaren

Goh...interessant hoor, ik kan mij voorstellen dat de Katholieken niet blij zijn met dat verhaal. Een mooi blog met fraaie foto's, die een goede indruk geven.

Gepost door: Edward McDunn | 06-09-15

Reageren op dit commentaar

die streek wil ik zeker eens zien!

Gepost door: cuisine celine | 06-09-15

Reageren op dit commentaar

San greal.. oftewel de verbastering van 'sang real'.. koninklijk bloed.. oftewel de schaal waar het bloed van Christus in is opgevangen tijdens zijn kruisiging, ofwel de afstammelingen van Christus. Ik geloof helemaal nergens in hehe, maar die heilige graal bestond al in heel oude Keltische verhalen en de kerken gebruikten die verhalen maar wát graag om hun eigen er doorheen te vlechten.. net als men met de feesten deed. Vandaar ook dat de zwarte kraaien die met Wodan meevlogen over de huizen, later vervangen werden door wat ander zwarts die met Sint Nicolaas mee gingen over de daken.. euhmm juist ja! ;-)
Sowieso een geweldig mooie streek waar ik nog niet zo héél vaak was. Maar voor jou, omdat je zo'n interesse hebt in deze geschiedenis, natuurlijk nog extra interessant!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 06-09-15

Reageren op dit commentaar

een interessant logje Mieke..

foto's en een interessant verhaal, dat mag je gerust meer doen..

een voor mij onbekende streek, ik kijk al uit naar het vervolg

groeten

Gepost door: willy | 06-09-15

Reageren op dit commentaar

Respect, Mimi, ook voor jouw overtuiging ! Onzeglijk boeiend voor jou !
Je laat ons, (ook) via de foto's, meegenieten.
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 06-09-15

Reageren op dit commentaar

Heel interessant met plezier gelezen ... Mooie streek ook

Gepost door: Merel | 06-09-15

Reageren op dit commentaar

Dit is inderdaad een boeiende geschiedenis, een boeiend verhaal.
Een heel mooi bouwwerk dat daar inderdaad neergezet werd.

OT: zoals ik eerder al aankondigde: voor de foto van de laagvliegende aalscholver had ik inderdaad een flinke portie geluk nodig.

Gepost door: pieterbie | 06-09-15

Reageren op dit commentaar

Zeg nu eens Mieke, wie kan nu niét van je schitterende reisverslagen genieten? Zelf geniet ik daar ten zeerste van, dat zal je wel weten want reizen, als ik het hier 'slechts' virtueel is mijn dada. Ik hoop dus dat jij er nog lang mee verder gaat, je maakt me elke dag een beetje wijzer, bedankt!

Gepost door: gerdaYD | 07-09-15

Reageren op dit commentaar

Aude... nog steeds een pracht van een meisjesnaam !

Gepost door: Trees | 09-09-15

Reageren op dit commentaar

Heel interessant om te lezen! Ik kende deze stadjes niet.

Gepost door: magda | 10-09-15

Reageren op dit commentaar

Mooie vakantiefoto's.

Gepost door: Flavie | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.