21-09-15

Snoep uit de oude doos.

snoep.gif

 

Lissewege is sinds 2012 een zoete attractie rijker, namelijk een mooie ouderwetse snoepwinkel anno 1920. In een leegstaand pandje aan de Walram Romboudtstraat 7 werd door de vzw VVV-Lissewege een reconstructie opgezet van een snoepwinkeltje zoals er destijds her en der in Vlaanderen waren.

 

Als je het winkeltje binnenloopt kom je in een decor van toen met een grote winkelkast vol zoetigheden. Méér dan 60 soorten ouderwetse snoep zijn er te koop. Denk maar aan de 'smoelentrekkers', de 'wippers' en de 'sneeuwballen', toverbollen en Gentse neusjes. Te veel om op te noemen. Ook maken ze er gebak zoals verse appelflappen, Berlijnse bollen en verse confituurtaart.

 

Het winkeltje draagt de naam "De Soete Paepe". In 1882 was er volgens een verhaal in Lissewege een pastoor Meerseman die hield van spekken (snoep) vervaardigen, het bakken van koeken en het maken van confituur uit z'n grote pastorietuin. Daarom prijkt nu zijn foto op het logo en hangt z'n portret op de schoorsteenmantel van het winkeltje.

Aviary Photo_130868791335366929.png

Aviary Photo_130868791908601470.png

Hieronder zie je de uitbater van het snoepwinkeltje en tevens de voorzitter van de VZW. Ook bij een bepaald publiek bekend onder zijn artiestennaam Rudy Meyns, charmezanger die tijdens de hoogdagen van "Tien om te zien" vaak op TV te zien was en nu nog steeds nieuw materiaal uitbrengt.

Aviary Photo_130868792873710277.png

https://youtu.be/NAF4WHTBd0o

 

 

 

Commentaren

Zo'n oud snoepwinkeltje vind ik geweldig, het roept zoveel herinneringen op, alleen de geur al wanneer je binnenkomt....heerlijk!

Gepost door: Edward McDunn | 21-09-15

Reageren op dit commentaar

Je vind ze nog weinig die ouwe snoepwinkeltjes, heel charmant. Ik heb een verzoekje voor je Mieke maar voel u niet verplicht ;-)

Gepost door: bea | 21-09-15

Reageren op dit commentaar

Kan het zijn dat ik onlangs iets over dit winkeltje op tv gezien heb, bij Vlaanderen Vakantieland of zo? het komt me zo bekend voor! Ik ken alle namen van die snoepjes van het snoepwinkeltje in Gent, Temmermans.. die namen zijn bij jullie allemaal heel anders dan bij ons, hoewel het meeste snoep hier ook wel verkocht wordt.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 21-09-15

Reageren op dit commentaar

Dit snoepwinkeltje is inderdaad in het programma "Vlaanderen Vakantieland" geweest, maar weet echt niet wanneer dat geweest is.

Gepost door: Mieke | 21-09-15

Reageren op dit commentaar

Aha.. tóch! m'n geheugen is beter dan ik dacht hehe.

Gepost door: mizzD | 21-09-15

ik moet dringend eens gaan zien, zo'n zaken kunnen mij over het algemeen wel charmeren.

OT: Laatste Ronde is de vertaling naar het NL van Graham Swift. Heb je een eReader? Heb het boek hier niet staan in ePUB formaat, maar wil anders wel eens zien of ik er aan kan geraken.

Gepost door: pieterbie | 21-09-15

Reageren op dit commentaar

Lekker zoet logje, Mimi !
Enkele maanden geleden dat ik er binnenging voor een zoete zonde...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 21-09-15

Reageren op dit commentaar

Veel zoetigheid lijkt me een leuk winkeltje

Gepost door: Merel | 21-09-15

Reageren op dit commentaar

ja ! amai ! heb het al ne keer gezien op tv ook
ziet er zàààààààààààlig uit om ne keer te gaan
njammiesnjammies

Gepost door: dini | 22-09-15

Reageren op dit commentaar

Ooo heerlijk! In Gent heb je ook zo'n ouderwets snoepwinkeltje naast het 'museetje' gelegen en daar is het altijd heerlijk binnen wippen. De geur alleen al doet je daar watertanden en ik denk dat dit in het winkeltje wat je hierboven zo mooi beschrijft én in knappe foto's giet, niet anders is!

Gepost door: gerdaYD | 22-09-15

Reageren op dit commentaar

"De Soete Paepe" een mooie naam voor zo'n ouderwets snoepwinkeltje..

en wandelen in Lissewege vind ik steeds de moeite waard

groeten

Gepost door: willy | 22-09-15

Reageren op dit commentaar

Een leuk nostalgisch winkeltje, Omimieke ! Waar is de tijd van de toverbollen en de smoelentrekkers ?
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 22-09-15

Reageren op dit commentaar

Waw ik was er op een zomerse dag met de kleinkinderen. Kon het niet laten om ouderwetse wippers en smoeltrekkers te kopen. Ik denk dat niemand die winkeltje zomaar voorbijloopt als je in Lissewege wandelt!

Gepost door: magda | 23-09-15

Reageren op dit commentaar

Zo'n tof snoepwinkeltje!

Gepost door: Flavie | 30-09-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.