02-12-15

STEM.

Zeno, de oudste kleinzoon, heeft 4 weken lang op woensdagnamiddag de STEM academie gevolgd. Vandaag was er uitreiking van de diploma's. Waar ik eerst dacht dat het hier ging om "woordkunst" ben ik vandaag te weten gekomen dat het hier totaal niks mee te maken had.

Over STEM

De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al vele jaren met een structureel tekort aan technische en exact wetenschappelijke profielen. Dat zelfs in crisistijden de vacatures niet ingevuld geraken, is een duidelijk signaal dat er grote nood is aan technisch geschoolden.

De STEM-academie kadert binnen het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid. STEM verwijst naar Science, Technology, Engineering en Maths.

Met het STEM-actieplan wil de Vlaamse overheid de interesse van kinderen en jongeren voor exacte wetenschap en techniek in vrijetijdsverband stimuleren. Zo hoopt men meer jongeren aan te sporen om te kiezen voor een beroep in deze sector.

Eén van de concrete acties in het STEM-actieplan is de oprichting van de STEM-academie. In de STEM-academie worden de organisatoren van buitenschoolse STEM-activiteiten verzameld. Het huidige aanbod is reeds velerlei en breidt nog steeds uit.

bron : officiële website stemacademie.

De eerste twee namiddagen werden besteed aan het maken van een robot (Lego) die door middel van een computer werd geprogrammeerd om autonoom te rijden en door middel van sensoren nergens tegen te botsen of van de tafel te vallen.

1-Onlangs bijgewerkt169.jpg

De derde les werd er een bootje gemaakt uit een drankkarton, een kaarsje, rietjes en water. Door het verwarmen van het water kon het bootje zonder enig hulpmiddel varen.

De vierde namiddag, door velen ervaren als heel leuk werden er verzorgingsproducten gemaakt. Douchegels, haargel, badkristallen en bruisballen. De geuren konden ze naar eigen smaak toevoegen en ook de kleuren mochten ze zelf kiezen. Hieronder zie je de resultaten van Zeno's arbeid.

1-Onlangs bijgewerkt170.jpg

Vermits zowel mama en papa deze namiddag andere verplichtingen hadden(werken) zijn oma en opa meegeweest naar de uitreiking van de diploma's

1-Onlangs bijgewerkt165.jpg

Hierboven zien we de directrice van de campus Zomergem, die een welkomstwoordje sprak, gevolgd door enkele leerlingen die hun ervaring met de stemacademie kwamen uitleggen (Zeno in het midden) en daarna de burgemeester die de deelnemers kwam proficiat wensen.

1-Onlangs bijgewerkt167.jpg

1-Onlangs bijgewerkt168.jpg

Bovenaan de deelnemers met hun welverdiende diploma en onderaan vergezeld van de leerkrachten die zich achter dit project geschaard hadden. Een initiatief dat zeker navolging verdient.

witte wijn.png

De uitreiking werd afgesloten met een receptie (het was weer van dat)

Commentaren

Dit zou je niet direct bij een stem academie verwachten hoor. Inderdaad een leuk en goed initiatief.

Gepost door: Edward McDunn | 02-12-15

Reageren op dit commentaar

De zin tussen haakjes, hahahahahha!!
Stemacademie deed mij ook iets anders vermoeden dan datgene wat het was. Felicitaties voor de kleinzoon, heel tof dat hij daar aan deelnam!

Gepost door: bea | 02-12-15

Reageren op dit commentaar

Oh, maar dáár mocht zéker op gedronken worden hè ( hi-ha-ho! ;) )
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 02-12-15

Reageren op dit commentaar

Wetenschappers..., je weet maar nooit, Mimi.
Fier als wat, op de foto ! En terecht !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 02-12-15

Reageren op dit commentaar

Mooi verslagje ! Middelbare scholen voegen sinds vorig schooljaar STEM in in hun aanbod. 4 uur Latijn kan je nog steeds volgen maar je kan ook kiezen voor 4 uur STEM.

Gepost door: Trees | 02-12-15

Reageren op dit commentaar

wat een leuk idee!
ik heb hier een exacte wetenschapper in huis :-)

Gepost door: pieterbie | 03-12-15

Reageren op dit commentaar

Niet alleen heeft jouw kleinzoon dezelfde naam als mijn aangenomen kleinkind, ze hebben ook dezelfde interesses! Wat een toeval hé, zou het door de naamgeving komen? Wens hem een dikke proficiat van mij, hij heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen!

Gepost door: gerdaYD | 03-12-15

Reageren op dit commentaar

daar mag Zeno trots op zijn...

een lovenswaardig initiatief vind ik dat..

prettige dag

Gepost door: willy | 03-12-15

Reageren op dit commentaar

Zoals Trees schreef nemen de middelbare scholen STEM ook op in hun aanbod. De kleinzoon heeft voor zoiets gekozen.

Proficiat voor je kleinzoon en daar mag zeker eens op gelonken worden!

Gepost door: magda | 03-12-15

Reageren op dit commentaar

Wauw... proficiat aan de kleinzoon!

Gepost door: Flavie | 06-12-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.