05-06-16

Groede.

 

 
 
Groede
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Groede
(Details)
Groede
Groede
 
 
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Sluis
Coördinaten 51° 23′ NB, 3° 30′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2012) 1030
Portaal  Portaalicoon   Nederland
 
Een gemeentekaart van de gemeente Groede uit 1866.

Groede (West-Vlaams: De Groe) is een dorp in de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp telt een 1.000-tal inwoners .

 

De oudste vermelding van Groede dateert uit het begin van de 12e eeuw. Op dat moment wordt de naam Groede vermeld in een oorkonde van de Gentse Sint-Pietersabdij die in West-Zeeuws-Vlaanderen veel grond bezat. De naam ‘Groede’ is waarschijnlijk afkomstig van ‘grode’, een term die in de middeleeuwen doelde op aangeslibd en begroeid buitendijks land. Heel waarschijnlijk was het aan het begin van de 13de dus nieuw ontgonnen gebied. Ten noorden van Oostburg vormden zich destijds langs de toenmalige kustlijn natuurlijke schorren. Aangezien het eerste Groede waarschijnlijk geen geconcentreerde dorpskern bezat, werd Groede in de parochie van Oostburg ondergebracht.

Pas in de 14de eeuw zal er sprake geweest zijn van een echte dorpskern. Zeker is dat er in diezelfde 14de eeuw een ‘Waterschap Groede’ bestond, dat zorg moest dragen voor de lokale waterhuishouding. De kerktoren van de huidige kerk dateert uit de 15de eeuw.

De geschiedenis van West-Zeeuws-Vlaanderen, en dus ook van Groede, is sterk getekend door de vele overstromingen, al dan niet natuurlijk van aard. Terwijl de 13de eeuw in het teken stond van massale inpoldering, is het einde van de 14de eeuw en het begin van de 15de eeuw voornamelijk een periode van overstromingen. De bekendste zijn de Sint-Elisabethsvloed in 1404, 1421 en 1424 en de stormvloed in 1375/1376. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) waren er vele militaire inundaties. Tussen 1583 en 1612 stond Groede blank. Enkel de kerktoren was nog zichtbaar. Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621), een rustpauze in de gevechten, kwam de streek op adem. In Groede begon men al snel met de heropbouw: in 1613 werden dijken gebouwd en nog in datzelfde jaar stond er reeds een nieuwe Waalse kerk. De eerste kerkrekeningen dateren van 1615.

Tot 1970 was Groede een zelfstandige gemeente en in dat jaar ging het op in de gemeente Oostburg dat in 2003 zelf weer opging in de gemeente Sluis.

Bron : Wikipedia

1-2016-057.jpg

Heerlijk, klein, pittoresk dorp, die een heel gezellige sfeer uitstraalt. Wij waren er met de fiets naartoe gereden tijdens ons weekje Cadzand. Het zonnetje was onze bondgenoot en we hebben een paar uur in dit plaatsje vertoefd.

1-2016-058.jpg

Bij ons begin je vaker van die ruilkasten te zien, dat is dan meestal een privé initiatief en ook veel kleiner van opzet. Er staan boeken, gezelschapsspelen en soms ook dvd's in. Iedereen die wil mag er iets uitnemen maar het is wel de bedoeling dat je zelf een boek welke je niet meer leest of een film die je toch al 100 keer gezien hebt in de plaats  zet, anders is het initiatief gedoemd om  vroegtijdig te mislukken. Zo'n oude telefooncel gevuld met boeken had ik nog nergens gezien maar hier was dit dan ook onder de bescherming van de lokale bib. Zo komen we naadloos bij één van de meest vooraanstaande en bekende oud-inwoners van Groede.

Jacob Cats : 1577-1660 dichter en staatsman.

 'Vadertje Cats' was de populairste schrijver in de Gouden Eeuw, hij maakte zijn poëzie heel toegankelijk voor de 'gewone' man en vrouw. Zijn verhalen en gedichten muntten uit in praktische levenslessen. In die tijd ontbrak zijn werk in geen enkel gezin. Dat is iets wat geen andere Nederlander bereikt heeft. Jacob Cats was een Zeeuw, geboren in Brouwershaven, naar school gegaan in Zierikzee en vervolgens rechten gestudeerd in Leiden, voltooide zijn studie in Frankrijk (Orleans) en vestigde zich daarna als advocaat in Den Haag. Zijn liefde voor Zeeland bracht hem terug naar Middelburg waar hij aangesteld werd als stadsadvocaat. In 1611 gaf hij zijn advocatenpraktijk op en ging zich toeleggen op 'het delven van land' in Zeeuws-Vlaanderen. Vlak bij Groede liet Cats een hoeve bouwen. Tijdens het 12-jarig bestand liet hij -die later zou uitgroeien tot een gerespecteerd staatsman- 12 polders bedijken. Dit waren de Nieuwe Groedsche- of Oude Yvepolder, de Oude Groedsche polder, de Blokspolder, de Tuinpolder, de Isenpolder, de OUdepolder, de Stoutepolder of Zoutepolder, proostpolder, de Gerard de Moorspolder, de Kleine Gerard de Moorspolder, de Cletemspolder en de 's Gravenpolder. Veel plezier van zijn inpolderingswerk heeft hij echter niet beleefd. Om strategische redenen besloot men in de 80-jarige oorlog namelijk om grote delen van het gewonnen land weer onder water te zetten. 

Bron : Jacob Cats- Groede

1-2016-059.jpg

Onverwacht leuke dag.

02-09-15

Montolieu.

Montolieu is een gemeente in het Franse departement Aude (regio Languedoc-Roussillon) en telt 786 inwoners . De plaats maakt deel uit van het arrondissement Carcassonne, en is een boekenstad.

Bron : wikipedia

Er zijn dan ook talloze boekenwinkels met vooral 2de handsboeken tijdschriften en magazines overwegend in het Frans maar ook al opvallend veel Engelse boeken. Hieraan kan je ook zien hoe de Britten de laatste jaren de leegstand hier in de Aude en de Ariège beginnen in te palmen.

1-vakantie Frankrijk 20154.jpg

Overal zie je uithangborden en wegwijzers die te maken hebben met boeken en aanverwanten.

Montolieu had van in de 18e eeuw een Manufacture des livres die nu verdwenen is maar waarvan de woonst nog een zeer mooi statig gebouw is en waarvan de oude fabriek beetje bij beetje wwordt omgevormd tot een kunstencentrum.

1-vakantie Frankrijk 20155.jpg

1-vakantie Frankrijk 20156.jpg

In het kunstencentrum wordt eerst nog een beetje aandacht besteed aan de oude bestemming van het gebouw, er kunnen ook workshops gevolgd worden o.a. door kinderen en dan wordt het verdere gedeelte ten behoeve van jonge kunstenaars ingericht die op deze manier op een aanvaardbare manier hun creaties kunnen tentoonstellen.

1-vakantie Frankrijk 20157.jpg

1-vakantie Frankrijk 20158.jpg

Er is ook reeds een gedeelte ingericht als bistro waar men gezellig een glas kan drinken al dan niet vergezeld met tapa's, en ook hier heeft men rekening gehouden met de stijl van het gebouw en is er zeer smaakvol tewerk gegaan.

1-vakantie Frankrijk 201510.jpg

Er is echter nog zeer veel werk aan de winkel, er is nog een groot gedeelte dat nog moet volledig gerestaureerd worden maar ook dat leverde mooie plaatjes op.

1-vakantie Frankrijk 20159.jpg

1-vakantie Frankrijk 201511.jpg

Fantastisch mooie uitstap, geheel onverwacht.

15-08-15

Citythrillers.

De krant "De Standaard" komt op regelmatige basis met een boekenreeks aan een voordeelprijsje in de aanbieding. Dit jaar waren het citythrillers, wat zoals je al kan vermoeden elk boek zich afspeelt in een andere stad.

citythrillers.jpg

Eerlijk gezegd, dit jaar waren het allemaal topboeken. Het enige" minpuntje hier is dat 2 van deze boeken het eerste deel zijn van een trilogie. "Intrige in Parijs speelt zich vlak na WOI af en "Het labyrinth van Venetië" speelt zich af in de wereld van hackers, computerfraude enz. Daar ze beiden heel erg spannend waren blijf ik natuurlijk een beetje op mijn honger zitten en zal ik mij verplicht zien om de andere delen ook aan te schaffen aan volle prijs natuurlijk. Zo blijft de" commercie "draaien.

15:30 Gepost in Blog, Boeken | Permalink | Commentaren (7)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende