05-06-16

Groede.

 

 
 
Groede
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Groede
(Details)
Groede
Groede
 
 
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Sluis
Coördinaten 51° 23′ NB, 3° 30′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2012) 1030
Portaal  Portaalicoon   Nederland
 
Een gemeentekaart van de gemeente Groede uit 1866.

Groede (West-Vlaams: De Groe) is een dorp in de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp telt een 1.000-tal inwoners .

 

De oudste vermelding van Groede dateert uit het begin van de 12e eeuw. Op dat moment wordt de naam Groede vermeld in een oorkonde van de Gentse Sint-Pietersabdij die in West-Zeeuws-Vlaanderen veel grond bezat. De naam ‘Groede’ is waarschijnlijk afkomstig van ‘grode’, een term die in de middeleeuwen doelde op aangeslibd en begroeid buitendijks land. Heel waarschijnlijk was het aan het begin van de 13de dus nieuw ontgonnen gebied. Ten noorden van Oostburg vormden zich destijds langs de toenmalige kustlijn natuurlijke schorren. Aangezien het eerste Groede waarschijnlijk geen geconcentreerde dorpskern bezat, werd Groede in de parochie van Oostburg ondergebracht.

Pas in de 14de eeuw zal er sprake geweest zijn van een echte dorpskern. Zeker is dat er in diezelfde 14de eeuw een ‘Waterschap Groede’ bestond, dat zorg moest dragen voor de lokale waterhuishouding. De kerktoren van de huidige kerk dateert uit de 15de eeuw.

De geschiedenis van West-Zeeuws-Vlaanderen, en dus ook van Groede, is sterk getekend door de vele overstromingen, al dan niet natuurlijk van aard. Terwijl de 13de eeuw in het teken stond van massale inpoldering, is het einde van de 14de eeuw en het begin van de 15de eeuw voornamelijk een periode van overstromingen. De bekendste zijn de Sint-Elisabethsvloed in 1404, 1421 en 1424 en de stormvloed in 1375/1376. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) waren er vele militaire inundaties. Tussen 1583 en 1612 stond Groede blank. Enkel de kerktoren was nog zichtbaar. Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621), een rustpauze in de gevechten, kwam de streek op adem. In Groede begon men al snel met de heropbouw: in 1613 werden dijken gebouwd en nog in datzelfde jaar stond er reeds een nieuwe Waalse kerk. De eerste kerkrekeningen dateren van 1615.

Tot 1970 was Groede een zelfstandige gemeente en in dat jaar ging het op in de gemeente Oostburg dat in 2003 zelf weer opging in de gemeente Sluis.

Bron : Wikipedia

1-2016-057.jpg

Heerlijk, klein, pittoresk dorp, die een heel gezellige sfeer uitstraalt. Wij waren er met de fiets naartoe gereden tijdens ons weekje Cadzand. Het zonnetje was onze bondgenoot en we hebben een paar uur in dit plaatsje vertoefd.

1-2016-058.jpg

Bij ons begin je vaker van die ruilkasten te zien, dat is dan meestal een privé initiatief en ook veel kleiner van opzet. Er staan boeken, gezelschapsspelen en soms ook dvd's in. Iedereen die wil mag er iets uitnemen maar het is wel de bedoeling dat je zelf een boek welke je niet meer leest of een film die je toch al 100 keer gezien hebt in de plaats  zet, anders is het initiatief gedoemd om  vroegtijdig te mislukken. Zo'n oude telefooncel gevuld met boeken had ik nog nergens gezien maar hier was dit dan ook onder de bescherming van de lokale bib. Zo komen we naadloos bij één van de meest vooraanstaande en bekende oud-inwoners van Groede.

Jacob Cats : 1577-1660 dichter en staatsman.

 'Vadertje Cats' was de populairste schrijver in de Gouden Eeuw, hij maakte zijn poëzie heel toegankelijk voor de 'gewone' man en vrouw. Zijn verhalen en gedichten muntten uit in praktische levenslessen. In die tijd ontbrak zijn werk in geen enkel gezin. Dat is iets wat geen andere Nederlander bereikt heeft. Jacob Cats was een Zeeuw, geboren in Brouwershaven, naar school gegaan in Zierikzee en vervolgens rechten gestudeerd in Leiden, voltooide zijn studie in Frankrijk (Orleans) en vestigde zich daarna als advocaat in Den Haag. Zijn liefde voor Zeeland bracht hem terug naar Middelburg waar hij aangesteld werd als stadsadvocaat. In 1611 gaf hij zijn advocatenpraktijk op en ging zich toeleggen op 'het delven van land' in Zeeuws-Vlaanderen. Vlak bij Groede liet Cats een hoeve bouwen. Tijdens het 12-jarig bestand liet hij -die later zou uitgroeien tot een gerespecteerd staatsman- 12 polders bedijken. Dit waren de Nieuwe Groedsche- of Oude Yvepolder, de Oude Groedsche polder, de Blokspolder, de Tuinpolder, de Isenpolder, de OUdepolder, de Stoutepolder of Zoutepolder, proostpolder, de Gerard de Moorspolder, de Kleine Gerard de Moorspolder, de Cletemspolder en de 's Gravenpolder. Veel plezier van zijn inpolderingswerk heeft hij echter niet beleefd. Om strategische redenen besloot men in de 80-jarige oorlog namelijk om grote delen van het gewonnen land weer onder water te zetten. 

Bron : Jacob Cats- Groede

1-2016-059.jpg

Onverwacht leuke dag.

17-05-16

Een snoepweekje.

Een paar weken terug opeens beslist om er enkele dagen op uit te trekken, niet ver maar toch vakantiegevoel en dus kozen we voor Cadzand-Bad.

We huurden een huisje in Noordzeeresidence Cadzand, een heel mooi park met aparte huisjes, groot en klein. Het park is super proper, de mensen aan het onthaal heel erg vriendelijk en het is een park waar je zowel welkom bent met en zonder kinderen en met en zonder huisdier. Lewis was dus ook in zijn schik.

cadzand.jpg

Mooie, rustige omgeving en we hadden geluk, een week vol zon met slechts 1 voormiddag wat miezerige regen. Het was genieten met volle teugen.

12-05-16

Leuke post.

Een paar weken terug kwam Céline, medeblogster en eigenares van de volgende leuke blogpagina http://cuisine-celine.blogspot.be/ terug van een heerlijke cruise aangeboden door Neckermann reizen.

Bij haar terugkomst mocht ze een prijsvraag publiceren op haar blog en degene die daar de winnaar van was kreeg een waardebon van Neckermann reizen.

Ja, jullie zien mij al afkomen, ik heb die waardebon van € 200,00 gewonnen. Joepie, heerlijke vooruitzichten.

De bon werd gisteren aangetekend bezorgd, dankje wel Céline en ook Neckermann reizen natuurlijk.

1-2016-052.jpg

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende