14-12-15

Toekomst.

Vandaag eens geen foto's van eten en drinken, kinderen en kleinkinderen, toneelvoorstellingen of concerten. Neen vandaag een logje over iets wat me bijzonder bezighoudt.

toekomst.jpg

Het is geen pretje om de dagelijkse nieuwsberichten te volgen, premier Michel zegt dat we moeten leren leven met

toekomst 3.jpg

Alsof dat nog niet genoeg is worden we dagelijks overspoeld door de mededelingen over de slechte toestand van ons klimaat met name

toekomst2.jpg

De Belgische deskundige, dhr Delbeke, die voor ons de klimaatonderhandelingen heeft gevoerd wist ons gisteren nogmaals eens te zeggen dat onze ecologische voetafdruk veel te groot is, dat we met zijn allen onze auto meer moeten laten staan. Ja en dan, rekenen op het openbaar vervoer moeten we ook niet, want de treinen rijden niet en als ze rijden komen ze niet op tijd. De tijd is voorbij dat de mensen in de fabriek werkten om de hoek of op de familieboerderij. Verder wist hij ook nog te zeggen dat we veel minder vlees moesten eten want op de duur kunnen ze geen voldoende dieren kweken om iedereen van voedsel te voorzien en zo komen we naadloos bij het laatste en grootste probleem

toekomst4.jpg

Ja, de overbevolking, een mens realiseert zich niet hoe snel de wereldbevolking in aantal toeneemt, schrikbarend gewoon. Had er zelf ook nog niet bij stilgestaan maar  ik heb er net een boek over gelezen en het houdt mij wel bezig.

Is er een toekomst voor onze wereld ?

Ik ben zeker geen doemdenker, maar soms kan het geen kwaad om eens stil te staan bij de minder aangename dingen rondom ons en hopen dat al die "slimme koppen" die voortdurend vergaderen, ook weten wat ze doen.

 

02-12-15

STEM.

Zeno, de oudste kleinzoon, heeft 4 weken lang op woensdagnamiddag de STEM academie gevolgd. Vandaag was er uitreiking van de diploma's. Waar ik eerst dacht dat het hier ging om "woordkunst" ben ik vandaag te weten gekomen dat het hier totaal niks mee te maken had.

Over STEM

De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al vele jaren met een structureel tekort aan technische en exact wetenschappelijke profielen. Dat zelfs in crisistijden de vacatures niet ingevuld geraken, is een duidelijk signaal dat er grote nood is aan technisch geschoolden.

De STEM-academie kadert binnen het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid. STEM verwijst naar Science, Technology, Engineering en Maths.

Met het STEM-actieplan wil de Vlaamse overheid de interesse van kinderen en jongeren voor exacte wetenschap en techniek in vrijetijdsverband stimuleren. Zo hoopt men meer jongeren aan te sporen om te kiezen voor een beroep in deze sector.

Eén van de concrete acties in het STEM-actieplan is de oprichting van de STEM-academie. In de STEM-academie worden de organisatoren van buitenschoolse STEM-activiteiten verzameld. Het huidige aanbod is reeds velerlei en breidt nog steeds uit.

bron : officiële website stemacademie.

De eerste twee namiddagen werden besteed aan het maken van een robot (Lego) die door middel van een computer werd geprogrammeerd om autonoom te rijden en door middel van sensoren nergens tegen te botsen of van de tafel te vallen.

1-Onlangs bijgewerkt169.jpg

De derde les werd er een bootje gemaakt uit een drankkarton, een kaarsje, rietjes en water. Door het verwarmen van het water kon het bootje zonder enig hulpmiddel varen.

De vierde namiddag, door velen ervaren als heel leuk werden er verzorgingsproducten gemaakt. Douchegels, haargel, badkristallen en bruisballen. De geuren konden ze naar eigen smaak toevoegen en ook de kleuren mochten ze zelf kiezen. Hieronder zie je de resultaten van Zeno's arbeid.

1-Onlangs bijgewerkt170.jpg

Vermits zowel mama en papa deze namiddag andere verplichtingen hadden(werken) zijn oma en opa meegeweest naar de uitreiking van de diploma's

1-Onlangs bijgewerkt165.jpg

Hierboven zien we de directrice van de campus Zomergem, die een welkomstwoordje sprak, gevolgd door enkele leerlingen die hun ervaring met de stemacademie kwamen uitleggen (Zeno in het midden) en daarna de burgemeester die de deelnemers kwam proficiat wensen.

1-Onlangs bijgewerkt167.jpg

1-Onlangs bijgewerkt168.jpg

Bovenaan de deelnemers met hun welverdiende diploma en onderaan vergezeld van de leerkrachten die zich achter dit project geschaard hadden. Een initiatief dat zeker navolging verdient.

witte wijn.png

De uitreiking werd afgesloten met een receptie (het was weer van dat)

09-10-15

Bij de oogarts.

Het was jaren geleden om niet te zeggen 10 jaar dat we nog een afspraak bij de oogarts gemaakt hadden. Aangepast glazen om te lezen werden door de optieker nagezien en dus was al die rompslomp niet aan ons besteed. Tot mijn man last ondervond bij het autorijden en vooral dan als het donker is, had hij opgemerkt toen we op reis waren, lang in de auto zitten, intensief naar de weg staren en minder goed zien, factoren die niet echt de veiligheid waarborgen.

Dan maar geopteerd om eens langs de oogarts te passeren, want die optieker hoe goed hij ook zijn best deed was toch geen specialist.

Zo gezegd, zo gedaan, met in het achterhoofd de zekerheid dat er maanden zou moeten gewacht worden vooraleer een afspraak te kunnen vastleggen, ging ik een week of twee terug op een zondagmorgen gaan surfen op het internet om een oogarts in de buurt te vinden en die dan de maandag te contacteren. Groot was mijn verbazing dat ik deze afspraak zelfs online kon maken, niet lang hoefde te wachten en dat die arts ook nog eens slechts op een 4 tal km van onze deur praktijk hield.

ogen3.jpg

Deze voormiddag mochten we ons aanmelden, en niet enkel het maken van de afspraak ging vlotjes, ook de wachttijd viel uitzonderlijk goed mee. Vooronderzoekjes werden direct gemaakt door de receptioniste/verpleegkundige, wat ontzettend veel tijd spaarde en toen was het tijd om bij de oogarts zelf binnen te gaan. Vriendelijke, jonge dame, ook nog eens mooi om naar te kijken(leuk voor mijn man Knipogen) en vooral iemand die wist waarover ze sprak. Vlot werd alles afgehandeld, waar is de tijd dat we een loodzware bril op de neus kregen die dan ook nog eens constant van glazen werd gewisseld met de eentonige vraag " beter deze of deze" of " beter deze" op de duur werd je daar helemaal tureluut van.

ogen.jpg

Nu hoef je enkel nog door een soort bril te kijken en de oogarts geeft via de pc in welke glazen je moet checken, je kan teruggaan en weer vooruit en op die manier ontspannen de juiste keuze maken.

 

ogen2.jpg

De computerschermen en apparatuur die bijna allemaal draait via gespecialiseerde software, het lijkt wel iets voor een SF-Film maar het is gewoon de vooruitgang , men staat daar zelden bij stil maar de evolutie die alles in razendsnel tempo doormaakt is toch wel spectaculair.